Infolinia: 22 39 80 811
0,00 zł

Naczynia żaroodporne

(38 produktów)
Kolor Styl Marka Materiał Kształt

Naczynia żaroodporne to wygoda i sposób na udane gotowanie w każdej kuchni. Na takie akcesoria z pewnością musi się znaleźć miejsce i w Twoim domu. Dobrej jakości szkło, odporne na bardzo wysokie, jak i niskie temperatury kapitalnie zrewolucjonizowało przyrządzanie zapiekanych potraw. Mając takich pomocników, można stać się mistrzem fantastycznych zapiekanek, czy pieczeni. W ofercie DKwadrat również prezentujemy renomowane naczynia żaroodporne, które bez wątpienia każdego dnia wykorzystasz na wiele sposobów.

Naczynia żaroodporne – asystent na piątkę z plusem

Z takim pomocnikiem nawet laik może stać się mistrzem kuchennych przepisów. Wcale nie trzeba bowiem posiadać wielu talentów, by przyrządzić pyszną zapiekankę z ziemniaków czy z makaronu. Wystarczy trochę sera, warzyw i przypraw, by zaskoczyć gości i domowników pyszną potrawą. To jednak nie jedyna zaleta, jaką można im przypisać, bo prawda jest taka że naczynia żaroodporne sprawdzają się w wielu sytuacjach. Można w nich przyrządzić ciasto, lasagne, a nawet pasztet. Przyrządzone danie ładnie się prezentuje, a dzięki temu możesz je bezpośrednio po wyciągnięciu z pieca, od razu poswić na stół. Trzeba tylko zadbać o specjalne podkładki, bo wysoka temperatura może uszkodzić materiał blatu, szczególnie jeśli chodzi o drewniane stoły. Naczynie żaroodporne przeznaczone jest do zapiekania w wysokich temperaturach, ale kto powiedział, że na tym kończy się jego rola? Możesz je wykorzystać też jako miskę na sałatkę albo zimną płytę. Podasz w nim frytki albo zrobisz rewelacyjne zapiekane kartofle. To również fenomenalna opcja na wykonanie zimnych deserów, ponieważ naczynie do pieczenia można z powodzeniem ustawić w lodówce lub zamrażalniku. Uwielbiasz włoskie desery typu Tiramisu? W takim naczyniu przygotujesz takie pyszności nawet dla większej liczby gości.

Naczynia do piekarnika – funkcjonalne przedmioty do każdej kuchni

Zdecydowanie obok standardowej brytfanny, formy do pieczenia czy patelni, w każdej kuchni powinno się znaleźć mniejsze i większe żaroodporne naczynie do piekarnika. Takie akcesoria kuchenne ułatwiają przyrządzanie potraw i sprawiają, że gotowanie staje się o wiele prostsze. Szczególnie funkcjonalne jest naczynie do piekarnika z pokrywką, które jest wręcz prawdziwym hitem każdej nowoczesnej kuchni, gdzie na stole królują pieczenie mięsne. Pokrywka zapobiega intensywnemu wysuszaniu się potrawy i gwarantuje, że pieczeń za każdym razem jest soczysta i aromatyczna. Takie naczynie do piekarnika również po wyjęciu zachowuje na długo właściwą temperaturę, dlatego zaraz po wyjęciu możesz kierować się na stół do jadalni. Ustawione na nim zapewni gościom możliwość serwowania dokładki, bez konieczności podgrzewania dania. Do naczyń dodatkowo można dokupić podgrzewacze, które zapewnią właściwą temperaturę dania podczas całego przyjęcia. Warto również zwrócić uwagę na praktyczne uchwyty, które pozwalają bezpiecznie wyciągnąć naczynie z piekarnika i ustawić je na stole. Do pieczenia większych porcji idealna jest forma w kształcie brytfanny z dużą głęboką pokrywką. W takim naczyniu można zapiekać nawet większą sztukę mięsa. Z kolei do zapiekanek z ziemniaków czy makaronów sprawdzą się płytsze naczynia. Jeśli masz więcej miejsca na przechowywanie, to wybierz kilka różnych form, w tym np. żaroodporne naczynie do piekarnika bez pokrywki, idealne też do pieczenia ciasta. W mniejszej kuchni warto wybrać naczynie bardziej uniwersalne, a więc najlepiej takie z pokrywką, które sprawdzi się w każdej dowolnej opcji.

Naczynie do pieczenia w piekarniku – od praktycznej strony kuchni

W kuchni, w której priorytetem jest komfort i bezpieczeństwo, naczynia żaroodporne zajmują bardzo wysoką pozycję. I to nie tylko dlatego, że jest to idealne naczynie do pieczenia w piekarniku, ale też dlatego, że można w nim mrozić produkty. Także czyszczenie nie sprawia najmniejszych trudności, ponieważ przystosowane do różnych temperatur szkło, można także czyścić w zmywarce. Warto bowiem zwrócić uwagę, że standardowe naczynie do pieczenia jest odporne na bardzo wysokie temperatury do 300 stopni Celsjusza i na te bardzo niskie aż do -40 Celsjusza. Żaroodporne szkło wpisuje się też w nowoczesne meble do jadalni oraz tam, gdzie propaguje się zdrowe i przyjazne gotowanie. Żaroodporne szkło nie zawiera bowiem żadnych szkodliwych substancji, a to w pełni przekonuje, że nie przemycasz do produktów żadnych niebezpiecznych toksyn i związków chemicznych. Ważne jest to , że żaroodporne szkło nie zmienia smaku potrawy. Możesz więc bezpiecznie odgrzewać w takim naczyniu wcześniej przyrządzone potrawy albo przez dłuższy czas przechowywać je w zamrażalniku. W DKwadrat w kategorii pojemniki kuchenne takich naczyń do przechowania znajdziesz znacznie więcej. Większość z nich także wykorzystasz w zamrażalniku i w lodówce.

W jakim piekarniku można używać naczynie żaroodporne?

Właściwie w każdym, bo takie naczynia sprawdzają się i w piekarnikach gazowych i elektrycznych. Ważne jest tylko, by temperatura pieczenia nie przekraczała 300 stopni Celsjusza. Warto wiedzieć, że naczynia żaroodporne można też wykorzystywać na płycie grzewczej. Wyjątkiem są jedynie płyty indukcyjne.

Czy naczynia żaroodporne można wykorzystywać w kuchence mikrofalowej?

Tak. Tego typu akcesoria kuchenne mogą służyć też do odgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej. Zasada jest podobna, jak w przypadku piekarników – temperatura nie może przekraczać 300 stopni Celsjusza. Trzeba tylko pamiętać, że w kuchence mikrofalowej , tak jak w piekarniku nagrzewa się całe naczynie, wraz z uchwytami, dlatego przy wyciąganiu trzeba zabezpieczyć ręce przed poparzeniem.

Jakie naczynia żaroodporne przydają się w kuchni?

Najbardziej uniwersalne jest płaskie naczynie z pokrywką. W tym można przygotować pieczeń, zapiekankę czy pasztet. Głębsze naczynia są idealne na pieczeń, ale zajmują sporo miejsca w środku szafki, dlatego warto przemyśleć ich potrzebę na mniejszej przestrzeni. Przydatne mogą być też prostokątne, głębsze naczynia, idealne do pieczenia chleba czy ciasta. Można nimi zastąpić tradycyjne formy, w których już trudno przyrządzić na przykład lasagne albo zapiekankę.

pixel