Imbryki i zaparzacze
(36 produktów)Porcelanowy imbryk Apple 650 ml
Porcelanowy imbryk Tulip 650 ml
Dozownik do napojów Yorkshire 4l
Imbryk Nature ceramiczny miętowy
Dozownik do napojów Original na stojaku 8 l
Imbryk Terre d`oasis żeliwny czarny/złoty
Imbryk Folk biały żeliwny 1l
Zestaw 2 słojów z kranikiem do napojów na stojaku 4l
PK - Imbryk do herbaty 1,65l. czerwony
Imbryk żeliwny Jade 800ml turkusowy/złoty
Zestaw do herbaty Jiling żeliwny imbryk oraz 2 kubki
Imbryk Flora czarny żeliwny 1 l
Imbryk Flower 1l czarny żeliwny
Zestaw do herbaty Nature z czajniczkiem i 2 filiżankami ciemnoszarym
Zestaw do herbaty Nature z czajniczkiem i 2 filiżankami terakotowy
Imbryk Garden czarny żeliwny 600ml
Zestaw 2 słojów do napojów 3,3 l z 6 szklankami
- 93 produktów Dzbanki
- 126 produktów Formy i akcesoria do pieczenia
- 89 produktów Karafki
- 78 produktów Kubki termiczne
- 82 produktów Podstawki i kieliszki do jajek
- 116 produktów Przyprawniki
- 84 produktów Słoje z kranikiem
Kiedy przychodzi czas na herbatę, to liczy się nie to, gdzie ją podasz, ale przede wszystkim, jak ją zaserwujesz. Dziś do mody wracają znów eleganckie imbryki, które zachwycają oryginalnym designem i sprawiają, że każda chwila nabiera takiego bardziej wyjątkowego charakteru. Imbryki i zaparzacze, które będą idealne do śniadań czy na chłodny jesienny wieczór, prezentowane są też w salonie meblowym DKwadrat. Przekonaj się, że są tak samo piękne, jak i funkcjonalne!
Imbryki – podaj ulubioną herbatę, tak jak lubisz!
Właściwe chyba każdy moment jest idealny, by napić się aromatycznej herbaty. To często jeden z tych ulubionych rytuałów przy śniadaniu czy kolacji, ale wiadomo, że na mocną i rozgrzewającą herbatę warto znaleźć chwilę i w ciągu dnia. Nic więc dziwnego, że w kuchni czy w jadalni obowiązkowo pojawiają się imbryki, które pozwalają przyrządzić herbatę dla większej ilości osób, a do tego zapewniają ładną dekorację postawione na stół. Możesz je z całą pewnością umieścić na półce witryny w jadalni lub salonie i cieszyć nimi oko, kiedy nie są używane. Dziś porcelanowych imbryków nie trzeba sprowadzać aż z Chin. Produkowane są bowiem także przez polskie marki, również te obecne w DKwadrat. Bo choć Chińczycy skrzętnie przez długi czas skrywali recepturę wytwarzania porcelany, to w końcu za sprawą drezdeńskiego alchemika Jana Fryderyka Böttgera również w Europie zaczęto produkować elementy z delikatnej i zarazem niezwykle wytrzymałej porcelany. I także w DKwadrat znajdziesz najlepsze imbryki porcelanowe w różnym designie i formie, dzięki czemu zapewnisz sobie gustowne przedmioty użytkowe i to na każdą okazję. Tak elegancko wykończone będą miłym akcentem na świątecznie udekorowanym stole, ale odnajdą się też w bardziej sielskiej kompozycji na przykład w towarzystwie kubków czy podane na drewnianej tacy na stół ogrodowy. Możesz w nich serwować zarówno herbatę, jak i kawę, choć pamiętaj, by za każdym razem po konkretnym naparze umyć imbryk. Te porcelanowe, oferowane w DKwadrat możesz z powodzeniem czyścić także w zmywarce. Dzięki temu perfekcyjnie usuniesz osad z kawy czy herbaty oraz zapobiegniesz przechodzeniu zapachów.
Imbryk – sprzymierzeniec każdego miłośnika kawy i herbaty
Elegancka zastawa stołowa zawsze podnosi prestiż każdego spotkania czy posiłku. O takie detale powinno się więc dbać na co dzień, bo to one tworzą atmosferę i klimat. Gustowne talerze, kubki czy właśnie imbryk do herbaty powinien pojawić się na stole nawet, kiedy na śniadanie poświęcasz tylko kilka minut. W takim naczyniu zaparzysz każdy rodzaj herbaty – pobudzającą czarną do śniadania, czerwoną na lepsze trawienie i zieloną, która uznawana jest za najzdrowszą z herbat. Pamiętaj, by za każdym razem przed przygotowaniem herbaty, zaparzacz kilkakrotnie przepłukać gorącą wodą. Co istotne, zielonej herbaty nie należy zalewać bezpośrednio wrzątkiem, a dla uzyskania bogatego smaku i aromatu proces parzenia powinien trwać od trzech do pięciu minut. Do imbryka możesz także od razu dodać plasterki cytryny i pomarańczy, miód czy syrop malinowy. Pamiętaj jednak, żeby cytrynę dodawać dopiero po usunięciu torebek z herbatą albo fusów z takiej liściastej. Takie działanie jest istotne ze względu na glin (aluminium), który z gleby przenika do herbacianego suszu. Według naukowców glin nie rozpuszcza się w wodzie, ale połączony z sokiem z cytryny zamienia się w cytrynian glinu i wtedy jest już wchłaniany przez ludzki organizm.
Zaparzacze – praktyczne naczynie w każdym domu
Porcelanowe zaparzacze znów są popularne w wielu domach i kawiarniach. W ciekawej oprawie z oryginalnymi wzorami, dodają uroku całemu pomieszczeniu i cieszą oko gości czy domowników, z tego względu będą idealne, jako akcesoria dekoracyjne do wielu wnętrz. Takie zaparzacze, które znajdziesz także w kolekcji DKwadrat, zachwycają też tą bardziej praktyczną stroną. Można je bowiem myć w zmywarce i wykorzystywać podczas posiłków na tarasie. Takie naczynia dbają również o pożądaną temperaturę naparu, dlatego są wręcz idealne na zimowe czy jesienne wieczory. Możesz w nich przyrządzać ulubione zioła, herbatę albo kawę i za każdym razem cieszyć się przyjemnym smakiem trunku. Gustowne zaparzacze odznaczają się też mniejszą pojemnością, dzięki czemu bez problemu przygotujesz w nich też herbatę czy kawę dla większej ilości osób. W DKwadrat znajdziesz także innego typu szklane naczynia, na przykład dzbanki i karafki, w których także przygotujesz gorące napoje na większe przyjęcia.
Do jakich naczyń pasuje imbryk?
Właściwie taki styl wręcz zobowiązuje, by na stole zatroszczyć się o bardziej elegancką zastawę – filiżanki, gustowne mleczniki, szklanki czy cukiernice. Możesz jednak do imbryka podać też kubki, szczególnie że w DKwadrat skompletujesz poszczególne elementy w tym samym designie.
Czy imbryk nadaje się do parzenia kawy?
Jak najbardziej. Choć najlepiej jeśli imbryk wykorzystywany jest do jednego rodzaju trunku, a więc albo do kawy albo herbaty. Jeśli jednak zaparzacz chcesz wykorzystywać przy różnych okazjach, to pamiętaj o dokładnych wyczyszczeniu imbryka.
Jak długo parzyć herbatę w imbryku?
Właściwie to zależy od tego, jak intensywny smak herbaty lubisz. Warto jednak pamiętać, że herbata zielona lub biała powinna się parzyć przynajmniej kilka minut. Miej też na uwadze, że zbyt długo parzony napar może odznaczać się zbyt gorzkim smakiem.