Infolinia: 22 39 80 811

Maselniczki

(4 produktów)

Wysoki priorytet w praktycznej kuchni bez wątpienia nadaje się pojemnikom i naczyniom do przechowywania różnych produktów. To ułatwia utrzymanie nienagannego porządku w pomieszczeniu i zapewnia, że produkty na dłużej zachowują świeży i dobry smak. Maselniczki pełnią tu jeszcze jedną rolę, ładnie prezentują się na stole podczas każdego posiłku. W DKwadrat znajdziesz takie, które możesz przechować w lodówce, a nawet stół w jadalni także nie pogardzi takim elementem dekoracyjnym i z powodzeniem dobierzesz do nich inne akcesoria o podobnym wzorze czy kolorze.

Maselniczki – obowiązkowe akcesoria w Twojej kuchni

Być może nawet mało kto się zastanawia, po co w ogóle są maselniczki w kuchni. Przecież od lat pojawiają się na stołach podczas wspólnych posiłków oraz są obecne na blacie kuchennym czy w lodówce. Masło zwyczajnie musi mieć swoje miejsce, a skoro niezbyt estetycznie prezentuje się w opakowaniu, to większość osób sięga właśnie po maselniczkę. Warto też dodać, że bez odpowiedniego zabezpieczenia, masło szybko nasiąka innymi zapachami, a tym samym traci swoje wartości smakowe. Ponadto maselniczka ułatwia porcjowanie produktu, zwłaszcza jeśli wybierzesz podstawkę w kształcie eleganckiej, zgrabnej deseczki. To wręcz zobowiązuje, by w każdej kuchni znaleźć miejsce na tego typu akcesoria. Takie praktyczne naczynia można z powodzeniem przechowywać w lodówce, dzięki czemu produkt chroniony jest przed niekorzystnym ciepłem i dłużej zachowuje swoją świeżość. Znaczenie ma również fakt, że tego typu naczynia są wykonane z odpornych i wytrzymałych materiałów, a dzięki temu są w pełni dostosowane do wymagań i oczekiwań użytkowników. Można je bowiem myć w zmywarce, a nawet używać w kuchenkach mikrofalowych. Czasem warto mieć dwa takie naczynia w kuchni, bo maselniczka w nieco odświętnej i wyjątkowej formie zawsze przyda się na szczególne okazje i będzie pasować do eleganckiej zastawy czy złotych sztućców. Można jednak zdecydować się na ponadczasowe szkło bądź białą porcelanę, które dzięki swojej uniwersalności pasować będzie dosłownie do każdej okazji.

Maselniczka – ładnie nakryto do stołu

Maselniczka to bez wątpienia jeden z tych elementów, które dbają o piękny i estetyczny wygląd każdej jadalni. Takie naczynie sprawia, że na stół jest bardziej elegancki, ale też goście nabierają większego apetytu na serwowane potrawy. Maselniczki wykonane są z różnych materiałów, dzięki czemu sama możesz zdecydować o wyglądzie Twojej zastawy oraz tak dobierać poszczególne elementy, by wszystko tworzyło jedną przyjemną całość. Finezyjnie i zawsze modnie prezentuje się na pewno szklana przykrywka z drewnianą podstawką. Taką możesz wybrać szczególnie jeśli również inne akcesoria wykonane są ze szkła – dzbanek na mleko, karafka na wodę, bądź szklanki. Szkło to zawsze dobry wybór, jeśli jesteś wierna ponadczasowym rozwiązaniem i chcesz mieć pewność, że maselniczka nawet po wielu latach zaprezentuje się modnie i ozdobi Twój drewniany stół. Szkło ma jednak jedną wadę. Jest transparentne, a więc nie chroni produktu przed szkodliwym światłem. Warto więc mieć jakąś alternatywę, jeśli podczas letnich dni, śniadanie serwowane jest na ogrodowym patio. Ciekawym rozwiązaniem są naczynia wykonane w całości z porcelany albo z drewnianą podstawką. Takie kapitalnie utrzymują pożądaną temperaturę, fenomenalnie się prezentują i są łatwe w czyszczeniu. Warto dodać, że do tych porcelanowych, możesz w DKwadrat dobrać inne akcesoria kuchenne w podobnym deseniu – np. imbryki do kawy, kubki, czy tace, dzięki czemu skompletujesz zastawę w jednym wzorze i zaskoczysz gości niepowtarzalnym designem w Twojej jadalni czy w salonie.

Małe i duże maselniczki – idealne na każdą okazję

Właściwie masło możesz eksponować na wiele różnych sposobów. Jeśli szkoda Ci miejsca na dodatkowe naczynia kuchenne, to również możesz wykorzystać mniejsze tace albo miseczki. To często dobry pomysł, jeśli na dłuższym stole chcesz masło ustawić w dwóch różnych miejscach. Wtedy małe miseczki idealnie spełnią swoje zadanie. Warto też zaopatrzyć się w takie akcesoria, które zapewnią świeżość produktom również w letnie miesiące. W takich dniach wystawianie całej kostki masła na stół, zdecydowanie prowadzi do szybkiego psucia się produktu. Dlatego lepszym pomysłem jest podzielenie masła na mniejsze części i wyeksponowania go na zgrabnej, bardziej kompaktowej maselniczce. Takie niewielkie naczynia, w których zmieścisz również nawet całą kostkę masła, nie zajmują także zbyt dużo miejsca na stole czy w lodówce, dzięki czemu są bardziej funkcjonalne w użytkowaniu na co dzień. Z kolei te większe modele na dłużej zachowują estetyczny wygląd, ponieważ najczęściej przykrywka w ogóle nie dotyka masła, a dzięki temu nie trzeba jej czyścić po każdym posiłku.

Jaka maselniczka jest idealna na świąteczny stół?

Naczynia, które zajmują ważne miejsce na świątecznym stole, muszą się ładnie prezentować i bezwzględnie pasować do reszty zastawy. Tutaj istotna jest cała oprawa, dlatego zwróć uwagę również na takie detale jak nawet kolory czy sam kształt naczynia.

Szklana czy porcelanowa maselniczka – jaka jest najlepsza?

Właściwie wybór materiału, z jakiego wykonana jest maselniczka to bardziej kwestia gustu i osobistych preferencji. Niemniej warto pamiętać, że porcelana może szybciej ulec zniszczeniu, a z kolei szkło nie chroni przed promieniami światła. Dlatego podczas spożywania posiłku na świeżym powietrzu, masło w szklanej maselnice może się szybko topić i psuć.

Czym zastąpić maselniczkę na stole?

Kreatywna Pani Domu może szybko znaleźć takie substytuty w swojej kuchni, które pozwolą jej ładnie i estetycznie nakryć stół i bez maselniczki w komplecie. Spodeczek z filiżanki, mały talerzyk deserowy, to pierwsze bardzo udane propozycje. Sprawdzi się też taca czy miseczka. Trzeba jednak pamiętać, że brak przykrycia także naraża produkt na utratę wartości smakowych. Dlatego trzeba szybko chować masło do lodówki, dbając o dodatkowe przykrycie, choćby owijając je folią spożywczą.

pixel